A mellműtétet követően fenn áll a lehetősége annak, hogy kialakuljon a nyiroködéma, azaz legtöbbször a kar  duzzadásával járó nyirokpangás. Sokszor nehéznek érzi a karját, feszítő érzés vagy fájdalom jelentkezik az ödémás területen? Megduzzad a melle illetve a karja és érzékeli, hogy bevág a melltartó, szorít a ruha vagy a karóra? Nehezítetté vált a mozgás, a keze ügyetlenebbé vált házimunka közben? Ezek a panaszok már arra utalnak, hogy valószínűleg már kialakult a nyiroködémája.

Rendkívül fontos, hogy minden mellműtött ismerje azokat a tanácsokat, amelyek betartásával csökkenthető a kialakulás esélye. A már kialakult nyiroködémával feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni. Minél több nyirokcsomót távolítottak el, annál valószínűbb,hogy kialakul a nyiroködéma. Teljes emlőeltávolítás esetén a karon kívül ödémás  lehet még a mellkas és a hát, míg az emlő megtartó műtét után a  mell duzzadhat meg. A sugárterápia vagy szövődményes gyulladás hatására tovább károsodhat a nyirokrendszer. Ugyanis a víz és salak minden esetben a felső testfélből a hónalji nyirokcsomók felé vezetődik. Amennyiben  az eltávolított nyirokcsomók és a károsodott nyirokerek miatt ez az elvezető út elzáródik, a mell illetve a hát területén a víz felhalmozódhat és  ödémát okozhat. Ilyenkor célszerű a nyirokterapeuta által betanított önkezelés megtanulása és rendszeres végzése.

Íme néhány jó tanács, amelyek betartásával csökkenthető az ödéma kialakulásának kockázata:

1. A műtéti oldalt nem szabad túl erőltetni, nehéz dolgokat cipelni illetve sokáig lógatni karját.

2.Előzze meg a kisebb sérüléseket a kezén, karján, különösen vigyázzon a manikűrnél, főzésnél! Kerti munkánál viseljen kesztyűt! Ezzel elkerülve a nyiroködémát előidéző ill. súlyosbító fertőzéseket. Pl. az orbáncot, mely súlyos gyulladás és  magas lázzal jár.

3. Kerülje a magas hőhatásokat: a szaunát, a szoláriumot, a hajszárítóbúrát! Óvja bőrét a közvetlen napsütéstől! A meleg hatására több víz és salakanyag képződik és előidézheti ill. fokozhatja az ödémát.

4. Ápolja bőrét hidratáló krémmel!

5. Injekció, infúzió adása, vérvétel, vérnyomás mérés ne az érintett oldalon történjen! Akupunktúra, fizikoterápiás kezelés illetve masszázs nem ajánlott, mert fokozhatja az ödémát.

6. Kerülje a szűk ruhák viselését, mert akadályozhatja a nyirokáramlást. Viseljen szélesebb vállpántú, kényelmes, rugalmas anyagú melltartót, és hordjon könnyített protézist! Ne viseljen az érintett oldali karján szoros karkötőt, órát, gyűrűket, illetve ne itt hordja a válltáskát!

7. Táplálkozzon egészségesen, őrizze meg egészséges testsúlyát!

8. Mozogjon, sétáljon rendszeresen jó levegőn. Az úszás jótékony hatású, de csak 30 fok alatti vízben. Kerülje a túlerőltetéssel járó sportokat! Rendszeresen végezzen könnyű tornagyakorlatokat!